Impetigo sau “bubele dulci”

Impetigo sau “bubele dulci”

Astăzi câte ceva despre impetigo sau “bubele dulci”. Este vorba despre o infecție cutanată bacteriană contagioasă cu două forme clinice, impetigo-ul veziculos, cea mai frecventă formă, produs de stafilococ / streptococ / ambii și impetigo-ul bulos produs de stafilococ.

Impetigo-ul veziculos este foarte frecvent la copii, este favorizat de aglomerările din colectivități, de igiena precară și de leziuni cutanate preexistente. Impetigo-ul bulos este mai frecvent la nou născuți și sugari.

Atenție și la contactul cu barba tatălui, bunicului, prietenului. Se aplică și în cazul prezentat astăzi.

Clinic, apar vezicule/bule pe o bază eritematoasă care se rup ușor și lasă o suprafață denudată care apoi se acoperă cu cruste melicerice de unde și denumirea de bube dulci. Leziunile apar frecvent pe față, perinazal, perioral și pe membre. Leziunile se vindecă central și se extind periferic luând un aspect circinat.

Tratamentul este de cele mai multe ori doar local, antibiotic +/- antiinflamator. În cazul prezentat am adăugat și un antibiotic sistemic pentru 5-7 zile. Evoluția a fost rapid favorabilă.

Sfatul meu este sa mergeți cât mai repede la specialist pentru a beneficia de un tratament adecvat situației dumneavoastră! Să evitați tratamentul la farmacie, vecini, prieteni etc.