Carcinomul bazocelular

Carcinomul bazocelular

Astăzi vă prezint un caz de carcinom bazocelular cu o localizare mai rară. Este vorba despre un pacient de sex masculin care s-a prezentat la consultație cu o formațiune tumorală nodulară, fermă, asimptomatică, cu diametru de aproximativ 3cm, dezvoltată în ultimii 2-3 ani de zile la nivelul gambei. Am suspicionat diagnosticul de carcinom bazocelular și i-am recomandat prelevarea unei biopsii care a confirmat diagnosticul clinic. Ulterior tumora a fost excitată prin tehnica Mohs.

Carcinomul bazocelular este o tumora malignă relativ frecventă care apare în special pe zonele fotoexpuse, cele mai frecvente localizări fiind pe nas, frunte, obraji, pavilioanele urechilor, toracele superior. Incidența acestuia crește cu vârsta. Sunt descrise mai multe forme clinice: nodular, chistic, superficial, pigmentar, cicatriceal, ulcerat etc. Crește lent în dimensiuni și, teoretic, nu metastazează.

Profilaxia presupune evitarea expunerii excesive la soare, folosirea cremelor fotoprotectoare și controlul dermatologic periodic în special pentru fototipurile cutanate I, II.

Tratamentul este chirurgical, tehnica Mohs fiind de preferat întrucât controlul microscopic riguros în timpul intervenției elimină practic riscul recidivelor.