Impetigo sau “bubele dulci”

Tinea incognito

Astăzi vă prezint cazul unui pacient care a venit la consultație în urmă cu trei săptămâni pentru că la nivelul feței îi apăruse cu 2-3 săptămâni în urmă o leziune care a evoluat progresiv până la un placard inflamator de aprox 7-8 cm diametru, eritemato-violaceu, presărat cu leziuni papulo-pustuloase și ceva scuame, cu margine ușor circinată, acuzând prurit și senzație de arsură.

În acest interval de timp pacientul și-a aplicat diverse creme cu cortizon care au agravat micoza și i-au schimbat aspectul clinic. Am suspicionat o micoza a feței maltratată cortizonic, cunoscută sub denumirea de Tinea incognito. I-am recomandat efectuarea unui examen micologic care a pus în evidență filamente miceliene confirmând diagnosticul prezumtiv.

Am inițiat tratament local antimicotic și evoluția a fost foarte bună. Termenul de tinea cuprinde toate infecțiile cutanate cu dermatofiți. Se descriu mai multe forme în funcție de localizare și de aspectul clinic al leziunilor.

Sfatul specialistului: mergeți la medic înainte de a aplica diverse tratamente recomandate la farmacie, prieteni, vecini etc În acest mod veți putea beneficia de un diagnostic corect și un tratament corespunzător și, nu in ultimul, rând veți economisi resurse-timp, bani, energie.