Este o boala infectioasa a tractului genitor-urinar inferior, produsa de Trichomonas vaginalis, singurul protozoar patogen din genul Trichomonas. Acesta se fixeaza usor de mucoase si are tropism pentru epiteliile scuamoase.
La femeie se fixeaza pe mucoasa vulvara si vaginala, se multiplica si priveaza lactobacilii de glicogen; disparitia acestora determina cresterea pH-ului vaginal ceea ce favorizeaza agresiunea altor organisme patogene. La fetitele prepubere se localizeaza la nivelul tractului urinar.
La barbat, infectia cu Trichomonas vaginalis este una din cauzele de uretrita negonococica.
Boala este apparent mai frecventa la femeie, probabil datorita faptului ca la barbat are o evolutie autolimitata si/sau asimptomatica. Deseori se asociaza cu gonoreea.
Transmiterea bolii se face prin contact sexual, perioada de incubatie poate varia intre 4 si 21 de zile.
Boala este mai zgomotoasa la femeie; manifestarea clinica cea mai frecventa este vulvovaginita cu secretie vaginala galben-verzuie, spumoasa, neplacut mirositoare si inflamatia vulvei si a vaginului; se insoteste de prurit si dispareunie. Mai pot aparea bartholinita, skenita, uretrita.
La barbat se poate manifesta clinic prin uretrita cu secretie uretrala redusa cantitativ, clara, rareori purulenta, rareori discomfort la mictiune. Ocazional poate determina balanopostita, prostatita, orhiepididimita.
Diagnosticul clinic poate fi confirmat prin evidentierea Trichomonas vaginalis in secretia vaginala/uretrala.
Tratamentul se face cu metronidazol sau tinidazol. La femeie se asociaza tratament local. Se recomanda tratamentul simultan al partenerilor sexuali.
Pentru a programa o consultatie la cabinetul doamnei doctor dermato-venerolog Viorica Gabrian te rog apasa aici sau suna la numarul de telefon 0723272446.