Alopeciile reprezinta afectiuni ale parului si scalpului caracterizate prin caderea difuza sau localizata a parului.
Alopeciile difuze sunt definite in raport cu o cadere normala de cca.100-200 de fire de par pe zi. Unele caderi ale parului sunt fiziologice (caderea parului lanugo la nou nascut si cea zisa seboreica la sexul masculin).
Alopecia androgenica este foarte frecventa la barbati, responsabila de calvitia comuna, cu predispozitie ereditara-dominanta si reprezinta aprox. 95% din cauzele de alopecii. Ea incepe dupa adolescenta, mai ales in regiunile fronto-temporale si a vertexului; respecta regiunile parietala si occipitala. Acest tip de calvitie la o femeie trebuie sa duca la cautarea unui sindrom de virilizare.
Tratamentul acestui tip de alopecie este deceptionant si reprezinta o sursa importanta de profit pentru comertul cu produse medicale si para-medicale. Este utila tratarea factorilor favorizanti (seboree, matreata, eczema)
Efluvium telogen (alopecia difuza de stress), este datorat sincronizarii a numeroase fire de par in faza telogena, dupa un episod febril, o nastere dificila, o interventie chirurgicala sau un episod negativ psiho-afectiv. Refacerea completa dupa un astfel de episod se realizeaza in 4 pina la 6 luni.
Alopeciile toxice sunt datorate in special chimioterapiei anti-canceroase, antitiroidienelor de sinteza, anticoagulantelor, anticonvulsivantelor sau derivatilor de vitamina A.
Alopeciile difuze dobindite se observa in cazul mixedemului, insuficientei pituitare, hipertiroidiei, hipoparatiroidiei, diabetului sever, colagenozelor, carentelor alimentare , sindroamelor de malabsorbtie, sifilisului.
Alopecia in placi (areata)
Pelada este o boala frecventa de cauza inca neprecizata, asociata cu vitiligo, cu auto-anticorpi anti-stomac, anti-tiroida, ereditate, diabet, atopie, traume psihice. Este o pierdere inflamatorie focala a parului, de obicei reversibila; este cea mai importanta alopecie inflamatorie. Limita zonei fara par este neta, pielea este stralucitoare, punctata de orificiile foliculilor pilo-sebacei, inconjurata de fire rupte la 1 cm, deformate in forma de semnul exclamarii. Evolutia poate fi spre crestere spontana sau capricioasa, spre generalizare.
Afecteaza copiii si adultii si are o distributie egala pe sexe. Aproximativ 20% din cazuri sunt familiale.
Nu exista un tratament cauzal. Se folosesc substante iritante, corticosteroizi topic sau intralezional, minoxidil, imunomodulatoare.
Alte alopecii in placi sunt fie traumatice: tricotilomania sau alopecii create de diverse tipuri de coafura.
Tratamentul alopeciilor trebuie sa fie individualizat, in acest sens fiind necesara o consultatie de specialitate, la un medic dermatolog.
Pentru a programa o consultatie la cabinetul doamnei Doctor Dermatolog Viorica Gabrian sunati la numarul de telefon 0723272446 sau apasati aici.